Fritidserklæringen ble signert av stat, kommune og frivillighet i 2016, og re-signert i 2022. Den har som mål at alle barn, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon, skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre barn.
Alle kommuner i Norge har fått tilsendt en kort undersøkelse med spørsmål som som utgjør svarene på dette digitale kartet. En overliggende hensikt med innhenting av svar og publisering er å løfte kommuners lokale innsats og motivere til kontakt og samhandling på tvers, slik at flere kan lykkes i arbeidet med å realisere Fritidserklæringen lokalt.
Indikatorene er utviklet av ALLEMED, Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap og Fafo. ALLEMED består av ulike verktøy som skal bidra til å inkludere flere barn og unge i fritidsaktivitet, og realisere Fritidserklæringens mål. Les beslutningsnotat om utviklingen av indikatorene.
Hver kommune som har svart på undersøkelsen har fått tildelt en bestemt prosentandel etter hva de har svart på indikatorene. Dersom en kommune for eksempel har svart at de “er i gang med” et tiltak, får de høyere skåre enn dersom de svarer “nei”. Hver av de 9 indikatorene utgjør en like stor andel.
Jobber helhetlig
76%-100%
Kommunen har en rekke direkte tiltak på plass for å inkludere barn og unge i fritidsaktiviteter.
Har kommet i gang
51%-75%
Kommunen har enkelte direkte tiltak på plass for å inkludere barn og unge i fritidsaktiviteter
Har grunnleggende tiltak på plass
0%-50%
Kommunen har grunnleggende tiltak på plass for å inkludere barn og unge i fritidsaktiviteter.